Lohkoketjut ja pelaaminen: hajasijoitusvirtuaalimaailmassa

Virtuaalimaailma

Historian ensimmäinen lohkoketju, bitcoin, otettiin käyttöön vuonna 2009. Tästä meni kuitenkin pitkä aika ennen kuin tultiin siihen pisteeseen, että lohkoketjut nousivat suosioon ja niitä alettiin hyödyntämään eri aloilla. Nykyään markkinoilla on yli 5 000 eri kryptovaluuttaa, sekä uusia julkaistaan jatkuvasti lisää. 

Tämä vaihtoehtoinen valuutta on tullut niin tutuksi, että sillä voidaan muun muassa maksaa ostokset netissä, pelata kolikkopeli ja tehdä valuuttakauppaa. Peliala on ottanut huomioon myös lohkoketjujen tarjoamat mahdollisuudet. 

Vuonna 2020 suosioon nousi Axie Infinity, sekä peliyritykset jatkuvasti pyrkivät yhdistämään lohkoketjun, video- tai mobiilipelaamisen ja metaversumin. Kuinka tämä yhdistelmä sitten näkyy pelaamisessa nykyään? 

Mikä lohkoketju on? 

Perinteinen valuutta on aina joko yhden ihmisen, valtion tai keskitetyn järjestelmän omistuksessa. Lohkoketju perustuu täysin julkisista tapahtumista muodostuvaan ketjuteknologiaan. Kryptovaluutalla on luohijia, jotka hyväksyvät tapahtuman aina, kun se vaihtaa omistajaa ja lisäävät sen tähän lohkoketjuun. 

Lohkoketjua voidaan verrata perinteisen valuutan tilikirjaan tai pankkitietoihin. Ainoa ero näissä on se, että lohkoketjun tietoja ei ole mahdollista yhdistää tiettyyn henkilöön. Kryptovaluutta rahansiirrot tehdään aina anonyymisti, joka on yksi syy miksi ne ovat suosittuja.

Toistaiseksi kryptovaluuttoja ei ole hyväksytty viralliseksi valuutoiksi, mutta ne on käytössä monissa eri yhteyksissä. Suosituimpia näistä ovat muun muassa bitcoin, dogecoin, tetherin, litecoin ja ethereum. 

Lohkoketjut video- ja mobiilipelaamisessa

Peliala muuttuu yhtä aikaa teknologian kanssa. Peliyritykset pyrkivät jatkuvasti löytämään uusia tapoja kuinka voisivat hyödyntää erilaisia ominaisuuksia omassa toiminnassa, niinpä myös lohkoketjut ovat löytäneet tiensä pelimaailmaan. 

Tämä ei rajoitu pelkästään siihen, että pelaaminen maksetaan kryptovaluutoilla. Tämän lisäksi pelin sisäisiä maksuja voidaan tehdä NFT-poleteilla, sijoittaa meemikolikkoihin, ansaita kryptovaluuttaa pelaamalla ja rajaton määrä muita mahdollisuuksia. 

Pelimarkkinoille on lohkoketjujen suosion myötä ilmestynyt niin kutsuttuja play-to-earn, eli GameFi -pelejä. Näistä esimerkkinä muun muassa Axie Infinity, Sipher, Faraland ja Heroverse. Pelaajilla on mahdollisuus ansaita näissä pelaamalla kryptovaluutta- tai NFT-palkintoja. 

Pelaamisen ja lohkoketjujen yhdistyminen 

Pelivalmistajat ovat eri mieltä siitä, mikä lohkoketjujen rooli on ja tulee olemaan pelialalla. Osa on jatkanut perinteiseen tapaan, kun osa taas uskoo kryptovaluutan olevan osa alan tulevaisuutta ja ovat keskittyneet sen kehittämiseen. 

Historian ensimmäinen GameFi -peli julkaistiin vuonna 2017. Tämä on nimeltään CryptoKitties. Näitä voi pelata aivan kuten mitä tahansa muita pelejä, mutta pelissä voitettuja NFT-palkintoja (vaatteita, laitteita, tarvikkeita…) on mahdollista myydä muille pelaajille. Peleissä on järjestelmä, jossa pelaajat voivat markkinoida omaisuutta kysynnän ja tarjonnan mukaan. 

Hajasijoittaminen ja omistaminen peleissä

Lohkoketjupelien määrä on kasvanut valtavasti vuodesta 2020 alkaen. Joukkoon mahtuu niin suosittuja pelejä, heikkolaatuisia versioita ja huijauksia. Hyvin nopeasti kuitenkin hyvät ja luotettavat pelit erottuvat joukosta. Viime vuodet ovat osoittaneet, että lohkoketjujen ja pelaamisen yhdistämisellä on hyvät mahdollisuudet tulevaisuudessa pelialalla. 

Seuraavaksi muutamia esimerkkejä siitä kuinka lohkoketjut ja pelaaminen on yhdistetty: 

  1. CryptoKitties: Historian ensimmäinen lohkoketjupeli. Pelissä pääsee kasvattamaan kissoja, luomaan niistä omia kokoelmia ja ansaitsemaan palkintoja. Jokainen pelistä löytyvä kissa on ainutlaatuinen yksilö, jonka voi ostaa omaan kokoelmaan. KittyVersessa pääsee viihtymään pelien parissa, sekä tarjolla on erilaisia pulmia ratkottavaksi muiden pelaajien kanssa. 
  2. Axie Infinity: Tämä on yksi ensimmäisistä markkinoille tulleista videopeleistä, joka mahdollistaa virtuaalituotteiden kaupan käymisen kryptovaluutalla. Kyseessä on suloisten olentojen täyttämä virtuaalimaailma. Pelillä on miljoonia pelaajia ympäri maailman. Pelaamalla voi kasvattaa ja kerätä varoja, joilla saa keräilysesineitä, maata tai muita NFT-palkintoja. Näistä on mahdollista käydä kauppaa avoimella markkinapaikalla. 

Play-to-earn – pelaa ja ansaitse

Lohkoketjupeleillä on monta eri nimitystä kuten play-to-earn, GameFi-pelit ja Web3 pelaaminen. Toistaiseksi eniten näistä käytetään lohkoketjupeliä, mutta kaikkiin näihin sanoihin törmää näissä yhteyksissä. Kyse näissä kaikissa on samasta asiasta.

Näiden pelien periaate poikkeaa paljon perinteisistä video- ja mobiilipeleistä. Pelaaja voi joutua maksamaan jonkun pelin pelaamisesta kerta- tai kuukausimaksun, että saa oikeuden käyttää kyseistä lisenssiä ja pelata peliä. Näin hän saa oikeuden viihtyä pelin parissa vapaasti, mutta siitä ei ole taloudellisesti mitään hyötyä. 

Lohkoketjupeleissä pelaajat saavat pelaamisen lisäksi mahdollisuuden ansaita rahaa. Automaattisesti tämä ei tarkoita sitä, että pelaamisella rikastuu. Peleissä on mahdollisuus tehdä kauppaa kryptovaluutalla pelin sisäisillä tuotteilla. Huomioon tulee kuitenkin ottaa se, että yleensä pelaajan tulee tehdä talletus NFT:llä tai kryptovaluutalla ennen kuin se on mahdollista. 

Ota nämä asiat huomioon, kun sijoitat lohkoketjupeleihin

Kryptovaluutat ja peliala ovat yksi voimakkaimmin kasvavia aloja. Hyppääminen mukaan näiden kahden tarjoaman viihteen pariin voi kuulostaa houkuttelevalta, mutta ennen sitä on tärkeää ottaa huomioon muutamia asioita. Koskaan ei pidä sijoittaa varoja asioihin mitä ei ymmärrä tai minkä seurauksista ei ole täysin tietoinen: 

  • Ota selvää lohkoketjun perusteista. Pelaamisen lisäksi on tärkeää tietää miten lohkoketju toimii ja mitkä ovat sen edut. 
  • Tutustu kryptovaluuttoihin ja tokeneihin, joita aiot käyttää. 
  • Harkitse tarkkaan sopiiko kyseinen peli juuri sinulle. Vertaile muiden pelaajien kokemuksia. 
  • Selvitä mitkä ovat pelin sijoitusmahdollisuudet. Joissakin peleissä osto ja myynti on mahdollista vain pelin sisällä, eikä varoja ole mahdollista kotiuttaa. Tämä kannattaa erityisesti ottaa huomioon. 
  • Varmista, että pelivalmista on ottanut huomioon kaikki tarvittavat toimenpiteet koskien käyttäjien omaisuuden ja henkilötietojen suojaamista. 

Pelien pariin ei kannata lähteä sillä ajatuksella, että pelaa itselleen suuren omaisuuden. Se pelikokemus tulee mitä todennäköisemmin päättymään ikävällä tavalla. On tärkeää tehdä tietoisia ratkaisuja, ja olla täysin varma omista tekemisistään ennen kuin aloittaa pelaamisen. 

Sijoittamista virtuaaliseen pelimaailmaan

Lohkoketjupeleissä pelialan kaikki periaatteet rikotaan, kun yleensä pelaajat pyritään saadaan maksamaan pelaamisesta, niin tässä heille annetaan mahdollisuus oman bisneksen tekemiseen. Opettelemalla hajauttamisen ja riskienhallinnan on täydet mahdollisuudet kääntää pelaaminen omaksi voitoksi. 

Jokainen on näiden vuosien aikana oppinut sen, että niin pelaamisessa kuin kryptovaluutoissa on omat riskinsä. Tosin kovalla harjoittelulla ja taitavalla sijoittamisella nämä uuden ajan peli tarjoavat rajattomat mahdollisuudet. GameFi -pelit tuovat juuri sitä innovaatiota ja haastetta mitä pelaajat ovat kaivanneet pelialalle.

Tunnustin aikaan isälle, että olen lesbo. Äiti siitä
sitten rohkaistui ja myönsi, että on ollut aina
enemmän naisiin päin.

Isä siinä sitten tokaisi, että voi hyvä LUOJA,
eikö tässä perheessä kukaan tykkää munasta.

Siihen mun veli sitten huusi, että ”MINÄ!”

29.10.2022VitsitJaa
Blondi meni parturiin korvalappustereot korvilla. Istuessaan parturin penkille hän sanoi:
– Korvalappustereoita ei saa ottaa pois tai minulle tapahtuu jotain kauheaa.
Parturi kävi leikkaamaan blondin hiuksia. Kotvan kuluttua blondi nukahti. Parturi ajatteli, että
korvalaput ovat edessä ja että kyllä ne voi ottaa ne pieneksi hetkeksi pois. Hetken kuluttua parturi huomaa kauhukseen,
että blondi on kuollut. Parturi mietti mitä pitäisi tehdä ja päättää kuunnella mitä korvalappustereoista kuuluu…
”Hengitä sisään, hengitä ulos, hengitä sisään, hengitä ulos…”
14.08.2023VitsitJaa
Mitä eroa on nunnalla ja pannulla?
– Pannu on pannut
18.03.2023VitsitJaa
Mikä on maailman ohuin kirja?
– Hitlerin hyvät teot.

14.08.2020VitsitJaa
Mitä näet, kun katsot blondia syvälle silmiin?
– Niskan.
09.08.2023VitsitJaa
Kuka on Nalle Puhin nuori venäläisserkkupoika?
– Liikekan-nalle
25.09.2023VitsitJaa
Nuori nainen oli vienyt koiransa koiranäyttelyyn sileäkarvaisten rotujen kategoriaan.
Antaakseen sille edullisemman aseman, hän meni apteekkiin hakeakseen karvanpoistajaa.
Apteekkari antoi hänelle pyydetyn tuotteen ja neuvoi,
”Muistakaa pitää kätenne ylhäällä vähintään kaksikymmentä minuuttia”
”Se on minun Chihuahuaa varten.” ”Ai, niinkö? Siinä tapauksessa,” sanoi apteekkari,
”Älkää ajako polkupyörällä vuorokauteen.”

Lähde: –

21.10.2022VitsitJaa
Kuinka pidät blondin kiireisenä koko päivän?
– Vie hänet pyöreään huoneeseen ja käske istua nurkassa
05.04.2024VitsitJaa
Mitä Tesla tekee, jos painaa jarrua ja kaasua yhtä aikaa?
– Se ottaa screenshotin.

Nimimerkki: Viljami
Lähde: Viljami

11.02.2022VitsitJaa
Kun suomalaiset sokeat valmistavat harjoja, niin mitäs ruotsalaiset tekee?
– No luultavasti Volvoja.
13.10.2023VitsitJaa